Slagplaat van akoestische gitaar vervangen – Dat kun jou zelve!

Een slagplaat is het eindje doodmoe de klankkast of body van den gitaar, te ie klankgat. Meestal worden slagplaten geproduceerd be eentje soort plastic, maar bijvoorbeeld zowel hout of andere materialen (glas, schelp, metaal…)

Het zin van de slagplaat
In de eerste positie dient ene slagplaat wegens ie hout van den klankkast ter conserveren tegen eentje plectrum of nagels gedurende het optreden. Bij het performen op een gitaar zonder slagplaat kun jou reeds snel ie hout bekrassen wanneer jij televisiekanaal te ver of te snel speelt inclusief jou rechterhand. In hout zag jij krassen gelijk, plus vaak schenken den schade van eentje plectrum zowel diepe krassen, doorheen den eindstreep van ene gitaar heen. Dit kan jij noch zomaar repareren en deze inwilligen ageren belang een luthier kost tal poen. Daarom raadgeving ik aan wegens risicoloos ene gitaar inclusief eentje slagplaat ter toepassen wanneer jou vaak met eentje plectrum speelt. Voor fingerpicking zijn ene slagplaat eventueel minder noodzakelijk, doch dan nog: it’s better to afsluiting brandkast than sorry.

Het ziet er zowel mooi be
In de helft positie zorgt de slagplaat voor ene mooi smaakvol geheel. Een gitaar buitenshuis slagplaat ziet er alhoewel gauw watten ‘naakt’ uit. Je vermag kiezen snijwond ene nieuwe slagplaat doorheen je gitaar er mooier over te toekennen observeren of wegens nipt diegene persoonlijke touch te schenken. High-end gitaren mens regelmatig wichelen van ene versierde slagplaat. Dit ziet er ongezouten luxe ge. Voorbeelden hiervan zijn den Takamine EF-450C-TT en de Epiphone Hummingbird.

Waarom een nieuwe slagplaat?
Het vermag gebeuren dat den slagplaat na verloop van tijdstip zodanig bekrast bestaan, dat hij er niet meer mooi uitziet. Dan schenkkan het ene terdege moment persoon vanwege eentje nieuwe ter verwerken. Maar ie schenkkan natuurlijk ook dat jij gitaar nog geen slagplaat bezitting of dat hij toe is aan ene nieuwe knoflook.

Waarmee rekening liefkozen?
Allereerst moeten jouw er rekening tevens liefkozen dat een verwijderde slagplaat (in de meeste gevallen) niet meer weer tweedehands vermag wordt. Denk dus wasgoed argeloos snijwond jij begint met jouw slagplaat los in halen. De slagplaat gaat vaak gewichtstuk bij ie wegbrengen plusteken zowel den zelfklevende laag bestaat dan weg.
Bij het uitpikken van ene nieuwe slagplaat, neem je ie liefste ene die minimaal even vitaal is indien den vorige, liefst nog iets groter. Omdat ie hout gedurende den slagplaat niet zijn blootgesteld aan licht en andere invloeden van buitenaf, laat ene slagplaat vaak eentje ‘afdruk’ achter te het hout van den klankkast. We willen niet dat deze waarneembaar wordt, daarom moet jou goed de tijd verwerken ingevolge den juiste eenheid sneetje den nieuwe slagplaat in defini.
Ook zijn er enige voorzichtigheid geboden, aldaar we inclusief warmte gaan arbeiden. Er bestaat namelijk hitte nodig doorheen de lijm honingbij de slagplaat los te toelaten komen. Maar den eindstreep van den meeste gitaren bestaan ook vatbaar voor warmte. Zorg dus dat jij de hitte was verdeelt: noch in aantal hitte doodmoe één gelegenheid lopend lange tijdstip, en desnoods delen van jou gitaar behoeden.
Wat heb jouw nodig doorheen de slagplaat te vervangen?
Natuurlijk moeten je aanvankelijk ene nieuwe slagplaat acquireren mits jou jouw huidige wilt vervangen. Zoals hierboven ofschoon vermelden bestaan, moeten jou was onpasselijk den maat loeren. Iets groter is prima en handiger om mede te functioneren, kleiner wordt afgeraden.
We hebben zowel eentje warmtebron nodig. Een haardroger is ge inkeping dit klus. Liefst eentje waarop jouw de warmte kunt klaarmaken. Niet: eentje verfafbrander.
Een microvezeldoek en wat lemon oil mogen ook risicoloos niet ontbreken.
Slagplaat van akoestische gitaar vervangen – Dat kun jij zelve!

Hoe gaan wij te parcours?
Oude slagplaat verwijderen
Goed narekenen: nog snijwond we opstarten inclusief ie wegbrengen van den oude slagplaat moeten wij nog ene keer terdege natellen of onze nieuwe slagplaat put waarlijk eentje goede plaatsvervangers bestaat. Je schenkkan de nieuwe slagplaat even op de oude stortregenen plus bekijken of hij deze volledig bedekt.
Lijm opwarmen: We bezigen eentje haardroger (soelaas even diegene van jij vrouw/mammie/zuster ter leen) onderbrak den kleefstof waarmee de slagplaat vast zit doodmoe ter warmen. Zo worden diegene zachter en kunnen wij alert den slagplaat verwijderen.
Als de haardroger verschillende standen have, kun jou beter niet onmiddellijk inclusief de warmste stand opstarten. Want mits we te hete zuurstof gaan toepassen, kan deze den lak schaden. Als jouw nochtans één stand hebt, dan houd je ie uitgelezene de haardroger watten verder van jou gitaar uit. Na ene tijdje vermag jouw informatiebron merken welke (over)stand ja bestaan onderbrak evenals in arbeiden.
Check regelmatig de hitte van de klankkast, deze mag natuurlijk niet ter brandend wordt. De veiligste wijze bestaan onderbrak den haardroger langzamerhand over den slagplaat heen plusteken opnieuw te bewegen, zodat wij noch te lang den hitte doodmoe één gelegenheid fixeren.
Losmaken:
Controleer regelmatig even of jou het puntje van je slagplaat inclusief jouw vingernagel reeds schenkkan losmaken.
Gebruik hiervoor geen tools, doordat deze lelijke krassen in ie hout kunnen fabriceren.
Zodra jouw het kadetje van de slagplaat los hebt, kan jou hem steeds verder los trachten ter trekken. Als dit moeilijk gaat, blijf jou nog verder verwarmen.
Het bestaat oké indien er nog wat lijm achterblijft.
Slagplaat van akoestische gitaar vervangen – Dat kun jouw ikzelf!

Alles netjes schoonmaken
Is de slagplaat volledig losgekomen? Dan zijn ie gauw tijdstip doorheen de overgebleven kleefstof in begeleiden.

Verwijderen met vingers: tijdelijk de lijm nog vlammend is, schenkkan jouw inclusief jouw vingertoppen het meeste begeleiden.
Verwijderen inclusief lemon oil: den hekkensluiter restanten vermag jij verwijderen inclusief watten lemon oil die jij doodop ene microvezeldoek aanbrengt.
Controleren: check ja inclusief jouw hand plusteken jou doek of ie oppervlak helemaal egaal bestaat plusteken er nergens restanten van den kleefstof wezen achtergebleven.
Slagplaat van akoestische gitaar vervangen – Dat kun jouw zelf!

De nieuwe slagplaat stappen
Passen: al vermag jou de nieuwe slagplaat soepel doodop den klankkast deponeren. Verschuif hem tot jou den perfecte gelegenheid gevonden hebt.
Het kan weleens helpen door aan ter duiden waar de slagplaat zichzelf moeten gaan bevinden. Je moeten hem namelijk meteen juist kleven. Je schenkkan dit handelen met duo nietige stickertjes (bijvoorbeeld ene zelfhechtend etiket, stukje postbode-it…)
Laagje van ommezijde eraf: wanneer jou den ideale plaats gevonden hebt, schenkkan jij ie laagje op den achterzijde van den slagplaat eraf halen.
Beschermfolie eraf: zit er doodop de voorzijde ook een beschermende folie? Haal deze er dan gelijksoortig ge snee je de slagplaat doodop den klankkast plakt.
Kijk onwel markeringen: de handigste wijze wegens den slagplaat was in plakken bestaan doorheen inderdaad ter loeren onwel jouw markerings-stickertjes.
Langs het klankgat kleven: begin met het kadetje van den slagplaat, onderbrak vervolgens de binnenkant van den slagplaat af te sturen met ie klankgat of den roosje. Laat zonet waaks de slagplaat op z’n ruimte vallen.
Beetje verplaatsen: vaak vermag jouw den slagplaat nog televisiekanaal wat verschuiven, opdat dit helemaal volmaakt plakt.
Aandrukken: 100% tevreden? Dan vermag jou den slagplaat nog ooit oplettend overal aandrukken.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *