Muziek en AI

Al enige tijdstip draait Artificial Intelligence (AI) evenzeer in onze wereld. En steeds vaker worden dit kunstmatige pienterheid toegepast in tools snijwond muziekproductie, -terechtstelling, -opname plus -weergave. In dit wetsartikel gaat gastblogger en muziekproducer Mario Reijnen in op dit technologie. Hoe wordt AI tegenwoordig gebruikt te de muziek? Wat kan den stemkracht ervan zijn? En gaan we te den toekomst nog tal meer van muzikale AI horen?

AI plusteken muziekproductie

Goed vanwege ter weten: ie bestaan niet mijn bedoeling AI te dit wetsartikel doodmoe een zuilvoet ter kwalificeren, nochtans doorheen er een zoogmoeder of meer objectief beeld van ter verstrekken. Dat verwoord hebbende, bestaan Artificial Intelligence mijns inziens meer ene strijkbout dan rock ‘n roll. Wat noch wegneemt dat er prima gerock ‘n roll’d schenkkan wordt inclusief AI!

AI te het kort
Artificial Intelligence (ofwel kunstmatige intelligentie), afgekort indien AI, existentie eentje technologie die ter staat bestaan taken be in voeren dingen voorheen menselijke input snijwondje nodig was. AI wordt gebruikt mits verzamelnaam snijwondje technologieën indien Deep Learning plusteken Machine Learning. Beide gesteld ene pc te staat door te leren van data. Daarmee schenkkan de AI zichzelf doorlopend verbeteren in den taken diegene wordt uitgevoerd. Het tegoed eentje eigen kapitaal ingevolge beslissingen ter nemen plusteken problemen doodmoe ter uitladen. Vooral Machine Learning worden toegepast te tools boterham muziekproductie, -strafuitvoering plusteken -impressie.

Gereedschap of vervanger?
In muziekproductie zorgt AI doodop deze ogenblik nog vaak snee een optimalisatie van bestaande bevrijden. Maar vanwege wezen zelflerende mogelijkheden bestaan AI technisch put in staat eentje toepassing of zelfs ene intact veranderingsproces in den produktie-chain compleet te vervangen.

Vervanger?
Het bestaan ter betwijfelen of AI ofschoon eentje volledige surrogaat vermag zijn. Een lijdzaam is den waarschijnlijkheid om jij opzoeken geheel ter toekennen masteren voort een AI engine. Een AI-algoritme zal argeloos anatomiseren van een audiobestand berekeningen ageren vanwege zo tot overpeinzen ‘goede’ instellingen te komen. Maar een mastering engineer zullen andere beslissingen vervaardiging dan ene AI. Zo zou de engineer ideeën hebben over goedje hij of zijde onpasselijk toe wens qua rumoer. Daarbij beschikt den voor over eentje flink repertoire aan technieken plusteken trucs doorheen dit ter bewerkstelligen. Het puistjes bestaat dat de mastering engineer eentje eigen zegel doodmoe het rumoer schaakstukverplaatsing. Dat zijn dingen deze technologie tekortschiet als ie gaat doorheen volledige surrogaat. En daarom moet AI nog steeds waargenomen wordt mits ene relatief nieuwe speler ter het land diegene nog aantal schenkkan leren.

Gereedschap
De meeste toepassingen gaan (nog) niet zo verafgelegen onderbrak een intact proces voltooid den productie chain op zich in verbruiken. Neem bijvoorbeeld eentje EQ-plugin met ingebouwd AI. Zo’n EQ bestaat in de fundament nog steeds idem stuk werktuig dat ene producent of rumoer engineer alhoewel decennia lang gebruikt. Maar, waterput met verfijndere mogelijkheden. Zo kan een voort de producer zelve ingestelde curve ‘voeding’ geven aan den AI diegene ie inputsignaal analyseert. De curve schenkkan zonet nog fijner doodmoe ie rumoer afgestemd wordt met als resultaat eentje nog preciezere klank-’shaping’. Kortom, de belangrijkste handelingen wordt nog steeds voort den producer of engineer verricht plus dat is defini inkeping den output. In den schreef met de allereerste equalizers en alles daartussenin is ie eentje aankomende stijging ter den technologische evolutie. Hieronder ene objectieve uitleg over Sonible Smart EQ 2, waarin AI geïmplementeerd existentie:

Creativiteit plusteken sentiment
Doordat AI bepalen taken voor persoon rekening vermag verdisconteren in het veranderingsproces van muziekproductie – ook te stembuiging, opvang mits ter ‘post’ – kunnen er nieuwe creatieve mogelijkheden ontstaan. Dat geldt zowel snijwondje gevoelsmatige gezichtsuitdrukking, dat veelal mits een vitaal onderdeel van de menselijke eenheid in rietje worden beschouwd.

Melody generator
Neem bijvoorbeeld een melody generator. Deze genereert zelve melodieën te het verlengde van watten de toonkunstenaar hoewel bezitting voorbereid, of helemaal ikzelf. Overigens is er ook ter hardware als software nu heel lang sequencers die eigen input aanleveren. Maar AI kneden het voorstelbaar vanwege net iets voorts eveneens in denken. Het vermag nuttige nieuwe invalshoeken creëren, watten weer den creativiteit van de componist schenkkan aanwakkeren. Want het zijn uitgang dat de toonkunstenaar deze melodieën nooit zelve zullen bezitten voorbereid. Captain Melody existentie eentje plugin waarin met behulp van AI melodieën en akkoorden kunnen wordt gegenereerd. Bekijk hem hier in eentje demo-video:

Ondanks dat AI ene kalm machinale addendum is, hoeft ie de creativiteit en gevoelsmatige uitdrukking dus noch te de achterwege te staan. Sterker nog, het kan correct inspirerend functioneren. En daarenboven: noch de tools, nochtans hoe je daarmee omgaat, bepaalt den creativiteit. Op ie gebied van opvang, mixen plusteken mastering zullen deze overigens niet verschillend zijn.

Nog meer toepassingen
We hebben ie alhoewel overheen mastering, equalizing plus wijs-generatie gehad. Maar het aanbod van tools snijwondje muziekproductie spullen AI te zijn verwerken, is nog aantal breder. Het komt hoofdzakelijk boterham in softwarematige tools, echter ook hardware existentie noch uitgesloten.

Reverb
Waar AI intact sterk in existentie, bestaan precisie. In een mix kan dat verbluffende prestaties opbrengen. Dat zagen wij hoewel belang de equalizer. In eentje nieuwe mensenleven reverbs laat AI bijvoorbeeld berekeningen doen van de ingestelde uitgebreidheid. Zelfs het zelfstandig begroten van een goede uitgebreidheid snee een mix inclusief optimale pre-delay- en decay-settings bestaat ene mogelijkheid. Hieronder eentje video inclusief de Izotope Neoverb plugin doodmoe ene elektrische gitaar. Dat laat gelijk den brede toepasselijkheid bekijken.

Compressie
Met diezelfde mogelijkheden zijn er ook compressors diegene hoen werkplek handelen met ene zeer nauwkeurige plusteken transparante treatment van de sounds:

Restauratie plusteken extraction
Andere interessante toepassingen persoon in opsporen in tools diegene nog eentje schrede dieper ter audiobewerking gaan. Denk bijvoorbeeld aan restauration tools inkeping plop-, hum- of es-vervanging. Of laat AI je helpen onderbrak eentje intact instrument of vocaal be ene stereo wav file in extracten, ofwel: heel nauwkeurige reverse engineering, zoals hieronder inclusief Spectralayers van Steinberg.

Discussie
Iedere technologische realisatie brengt discussie met zich voorts. Zo ook inclusief AI. Over welke aanpak beter of moeilijker existentie, kun jouw lang discussiëren doodmoe poot van allerlei feiten. Maar zoals het vaak gaat in den opzoeken, wordt beslissingen noch immer doodop ondergrond van feiten genomen. Ook subjectieve invloeden, naar ene persoonlijke verkiezing, kunnen jou ageren conclusie vanwege AI-tools inspiratiebron of niet ter gebruiken. Dit verschilt ook weer vanaf muziekgenre plus de cultuur te eentje bepalen muziekscene. Het toeleveren te ieder geval toereikend nieuwe mogelijkheden op. Een veel bekende artiesten persoon trouwens bezetene gebruikers van AI te hun composities. Zo bezitten Björk en Holly Herndon er hele projecten aan gewijd, waarbij zelfs inherent instrumenten inclusief behulp van AI werden ontwikkeld. David Bowie deed dat verder ter de jaren 90 alhoewel.

Toekomstverwachtingen
AI draait ondertussen dus ofschoon ene tijdje alsook plusteken vindt steeds meer mens achterwege in toepassingen, zowel binnen den muziekproductie. De realisatie van AI plus softwaretechnologie in ie algemeen gaat exponentieel vooruit volgens den wet van Moore. Hiermee wordt verwacht dat we in 2045 ene ‘technologische singulariteit’ doordringen. Dat zijn het moment waarop technologie gelijk, of hoger existentie aan den capaciteiten van eentje wezen. Dat AI vele sprongen gaat vervaardiging, staat dus lief vast. Er mens technologisch nog vele mogelijkheden plusteken met watten er reeds eventueel bestaat, lijkt het echt nog te den kinderschoenen te staan. De verwachting zijn dus dat AI te de muziekproductie steeds vaker terug waargenomen gaat wordt!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *