Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Theo Jellema Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Burgemeester Ferd Crone (links) en Theo Jellema Burgemeester Ferd Crone (links) en Theo Jellema

Op zaterdag 24 oktober j.l. werd Theo Jellema benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Dit bij gelegenheid van zijn afscheid als muzikaal leider en organist van de Stichting Internationale Orgelreizen. Die zaterdag was de slotdag van zijn achttiende orgelreis voor de stichting, een reis die met 70 deelnemers voerde naar Hamburg en het westelijk daarvan gelegen ‘Das Alte Land’. Tijdens een feestelijk buffet voor de deelnemers en een aantal genodigden in Leeuwarden reikte burgemeester Ferd Crone de onderscheiding uit aan Theo Jellema. Niet alleen zijn jarenlange inzet voor de internationale orgelreizen stond daarbij centraal, maar ook zijn vele andere activiteiten in de orgelsector waaronder in het bijzonder zijn grote inzet voor het orgelpatrimonium in Friesland.

Ieder jaar in oktober organiseert de Stichting Internationale Orgelreizen een reis waarbij orgels worden bezocht in een bepaalde regio in Europa. Ooit werd dit begonnen op initiatief van Jan Jongepier. Vanaf 1998 leidden Jongepier en Jellema de jaarlijkse reis samen en sinds 2005 deed Jellema dat alleen.

Het leiden van zo’n orgelreis houdt in dat de organist gedurende de hele week op zo’n twintig orgels concerteert en daaromheen veel toelichting verschaft. De formule van voornoemde stichting betekent dat een mix van verschillende stijlperioden aan de orde komt, derhalve orgels uit de renaissance en barok, en ook uit de negentiende eeuw en de moderne tijd, met daarbij passende literatuur en improvisaties. Dat vraagt veel voorbereiding en betekent naast de artistieke prestatie ook een grote fysieke inspanning. Theo Jellema heeft naast zijn werk als organist van de Grote of Jacobijnerkerk een internationale concertpraktijk, is als hoofddocent orgel verbonden aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en is adviseur op het gebied van orgelrestauraties en nieuwbouw. Gezien zijn zeer bezette agenda heeft hij besloten na 18 jaren met de orgelreizen te stoppen.

De feestelijke bijeenkomst in Leeuwarden werd besloten met het slotconcert dat Theo Jellema op zijn befaamde Müller-orgel in de Grote Kerk gaf met medewerking van de altus David van Laar. De Stichting Internationale Orgelreizen heeft met ingang van 2016 Frank van Wijk benoemd tot muzikaal leider en organist van de stichting.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden