Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Ingebruikneming Van den Heuvel-orgel, St.-Aloysiuskerk, Glasgow

Van den Heuvel-orgel in St.-Aloysiuskerk te Glasgow Van den Heuvel-orgel in St.-Aloysiuskerk te Glasgow Gerri Campell Photography

Op zaterdag 21 november 2015 wordt het Van den Heuvel-orgel in St.-Aloysiuskerk te Glasgow in gebruik genomen. Het instrument werd in 1993 door Van den Heuvel in de Frans symfonische Cavaillé-Coll-stijl gebouwd in opdracht van de Royal Academy of Music in London. In 2011 liet men daar een groter orgel bouwen en Van den Heuvel kocht het orgel terug.

In Glasgow is er een samenwerkingsverband tussen het St.-Aloysius College en de St.-Aloysiuskerk. De directeur van het College, John Browne, studeerde in London bij de Royal Academy of Music. Daar speelde hij regelmatig op het Van den Heuvel-orgel in de Dukes Hall.
Van den Heuvel werd uitgenodigd naar Glasgow te komen. De bestaande orgel-gaanderij, aan de zijkant van de fraaie koepelkerk, werd ongeschikt bevonden. De aanwezige gaanderij boven de hoofdingang van de kerk was visueel en akoestisch gezien ideaal, maar te ondiep om het nieuwe orgel te plaatsen. Besloten werd om deze gaanderij groter te maken, hetgeen constructief een ingrijpende en kostbare aanpassing betekende.
In augustus 2015 was alles gereed en werd het orgel van het orgelbouwatelier in Dordrecht overgebracht naar Glasgow. Daar volgde de montage. Aansluitend vond de eind-intonatie en het algeheel stemmen plaats in de fraai klinkende, monumentale kerk.

De officiële ingebruiknemingsdienst op 21 november zal aanvangen om 17.45 uur. Organist Martin Baker (Master of Music, Westminster Cathedral, London) zal het orgel presenteren. Medewerking verlenen de aartsbisschop van Glasgow, het St.-Aloysius kerkkoor en koren van het College. Op het programma staan o.a. composities van Widor (de mis voor twee orgels en delen uit de zesde symfonie) en een speciaal voor deze orgelingebruikneming gecomponeerd werk van niemand minder dan Sir James MacMillan.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden