Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Cor Edskes overleden

Cor Edskes Cor Edskes Foto: Jan Willem van Willigen

Op maandag 7 september 2015 is de internationaal vermaarde orgeldeskundige Cor Edskes overleden in het verpleeghuis 'De Dilgt' te Haren, waar hij ongeveer een jaar geleden was opgenomen.

Cornelius H. Edskes werd in 1925 te Groningen geboren, waar hij zijn eerste orgellessen ontving van Johan van Meurs, organist van de Groningse Der Aakerk. Later studeerde hij onder anderen bij George Stam, Flor Peeters en Helmut Walcha.
In 1940 volgde zijn aanstelling als organist van de Hervormde Kerk te Uithuizen, en twee jaar later werd hij organist van de Doopsgezinde Gemeente te Groningen. Laatstgenoemde functie vervulde hij meer dan zestig jaar.
In 1954 werd Edskes orgeladviseur bij de orgelcommissie van de Nederlandse Hervormde Kerk, om negen jaar later assistent van rijksorgeladviseur Hendrik L. Oussoren te worden. Na een aantal jaren ging Edskes verder als zelfstandig orgeladviseur buiten Nederland. Hij begeleidde talloze restauraties en nieuwbouwprojecten, waaronder die in de Doopsgezinde Kerk Groningen (1961), de Nieuwe Kerk te Amsterdam (1981), de Domkirke te Roskilde (1991) en de St.-Jacobi te Hamburg (1993). Hij werkte nauw samen met de orgelbouwers Ahrend en Marcussen.
In 1996 ontving hij van de Universiteit van Göteborg een eredoctoraat vanwege zijn grote verdiensten op het gebied van orgelrestauratie.
Edskes was als redacteur aan het vaktijdschrift Het ORGEL verbonden van 1954-1957. In de periode 1957-1963 was hij hoofdredacteur van dit tijdschrift.

In het komende nummer van Het ORGEL zal een uitgebreid In memoriam verschijnen.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden