Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Restauratie Zwier van Dijk-orgel - Genemuiden

Zwier van Dijk-orgel, Genemuiden Zwier van Dijk-orgel, Genemuiden Foto: Hervormde Gemeente Genemuiden

In het najaar van 2018 zal gestart worden met de restauratie van het Zwier van Dijk-orgel in de Hervormde Kerk te Genemuiden. Plannen daartoe zijn gemaakt door Stef Tuinstra en zullen worden uitgevoerd door Orgelmakerij Reil te Heerde.
Om de plannen completer en subsidiabel te maken, zijn er naast de restauratie nog een aantal elementen en acties aan toegevoegd, waaronder archeologisch onderzoek naar de grondlagen bij de kerk, restauratie van het authentieke meubilair in de consistorie van de kerk en het levend houden, borgen en verspreiden van de ‘Genemuider bovenstem’.
De provincie Overijssel en een aantal aan het orgel gerelateerde instanties hebben inmiddels subsidies toegezegd. Het resterend benodigde bedrag hoopt men te krijgen door nog te houden acties.

Zwier van Dijk te Kampen bouwde het orgel in 1885. Het was een voor die tijd bijzonder klassiek orgel met een Rugpositief en nog met spaanbalgen. Het soffiet onder het Rugpositief doet sterk denken aan dat van het Hinsz-orgel in de Bovenkerk te Kampen, waar Zwier van Dijk destijds organist was. Het orgel was gebouwd in de stijl van het vorige orgel van Albertus van Gruisen. Het had geen vrij pedaal.
In 1961 moest het orgel worden gerestaureerd en dat werd tamelijk ingrijpend gedaan. Het orgel kreeg een neobarokke klank en werd ook uitgebreid met een vrij pedaal. De firma Verschueren te Heythuysen voerde het werk uit. In 1987 was er weer grootonderhoud nodig. Dit werk werd verricht door de orgelmakers Kaat & Tijhuis te Kampen. Ook nu weer werd het orgel drastisch verbouwd. Zo werden onder andere het speel-en koppelmechaniek vervangen, evenals de windladen van het Pedaal en de blaasbalg. De al in 1961 in neobarokke sfeer bijgewerkte intonatie werd opnieuw gewijzigd.

De geplande restauratie omvat onder meer verbetering van de windvoorziening, met name herstel van de windlade van het Rugpositief. De dispositie blijft ongewijzigd. Alleen zullen er in het kader van een herintonatie de nodige mensuuraanpassingen worden gedaan en worden mogelijk enkele registers geheel vervangen worden. De bestaande beschildering van het orgel blijft ook, maar wordt grondig hersteld en opgewerkt. Dat geldt ook voor de frontpijpen die nu erg dof en donker zijn.

Dispositie Zwier van Dijk-orgel, Hervormde Kerk te Genemuiden:

Hoofdwerk Rugpositief Pedaal
Bourdon 16' Prestant 8' Subbas 16' **
Violon 16' disc. Holpijp 8' Prestant 8'*
Prestant 8' Gamba 8' Octaaf 4' *
Roerfluit 8' Prestant 4' Ruischpijp III *
Octaaf 4' Roerfluit 4' Bazuin 16' *
Fluit 4' Woudfluit 2' * Schalmei 4' *
Quint 3' Sesquialter II af a0  
Octaaf 2' Scherp III *   
Cornet IV disc. Dulciaan 8' **  
Mixtuur III-V    
Cimbel III *    
Trompet 8' bas/disc.    
     
Tremulant RP    
Manuaalkoppel    
Koppel Pedaal-HW    
Koppel Pedaal-RP    
     
Manuaalomvang: C-f3    
Pedaalomvang: C-d1    
     
*     =  1961, firma L. Verschueren  
**   =  1987, firma Kaat & Tijhuis  
Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden