Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Presentatie brochure Stichting Utrecht Orgelland

Vrijdag 1 juni wordt de kleurenbrochure ‘Utrechtse orgels en hun makers (1800 - 1850)’ gepresenteerd. Dit gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Oude Kerk te Soest in aanwezigheid van de Commissaris van de Koning van de provincie Utrecht, de heer W.I.I. van Beek, en de burgemeester van Soest, de heer R.T. Metz.

De brochure is in opdracht van de Stichting Utrecht Orgelland geschreven door Peter van Dijk en Rogér van Dijk.
Tijdens de eerste helft van de negentiende eeuw is Utrecht een belangrijk centrum van orgelbouw geworden. Vele tientallen orgels zijn in die tijd vervaardigd, niet alleen voor het Sticht maar ook voor het hele land. In de brochure wordt een veertal orgels beschreven die tussen 1800 en 1850 gemaakt zijn, en die zich binnen de provincie Utrecht bevinden. Naast de orgels van de firma's Bätz en Witte, Meere, Beekes, Lindsen en Stulting & Maarschalkerweerd worden ook orgels van niet-Utrechtse orgelmakers besproken o.a. van Naber, Lohman, Friederichs.
Ongetwijfeld nodigt ook deze brochure de lezer weer uit tot het bekijken èn het beluisteren van de vele monumentale orgels binnen onze provincie Utrecht.

Op 1 juni is er vanaf 13.30 uur ontvangst met koffie/thee. Om 14.00 uur begint het programma dat tot circa 16.00 uur duurt. Er is voor de Oude Kerk van Soest gekozen omdat dit gebouw sinds begin van dit jaar een bijzonder historisch orgel rijk is: afkomstig uit Friesland, gebouwd door Van Gruisen (1811) en uitgebreid door Van Oeckelen (1857).

Het programma vermeldt naast de officiële presentatie korte lezingen door de auteurs van de brochure. Uiteraard is er uitgebreid aandacht voor het prachtige Van Gruisen/Van Oeckelen-orgel. De organist van de Oude Kerk, Gonny van der Maten, zal 'haar' orgel in volle glorie laten horen en Dirk Bakker zal als adviseur een toelichting geven op de restauratie.

Deelname graag vooraf melden bij het secretariaat van Utrecht Orgelland:
W.-Alexanderplantsoen 17, 3738 DH Maartensdijk, 0346 - 212384, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden