Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Sweelinck-Mullerprijs 2018 voor Laurens de Man

Laurens de Man Laurens de Man Foto: www.laurensdeman.nl

Op 28 april jl. heeft Laurens de Man de Sweelinck-Mullerprijs 2018 gewonnen tijdens de finaleavond in Het Orgelpark te Amsterdam. De derde prijs ging ex aequo naar Leendert Verduijn en Arjan Veen; een tweede prijs werd niet uitgereikt. 

Onderdeel van de wedstrijd was het samenstellen van een programma van ongeveer 45 minuten, dat eerst mondeling verdedigd diende te worden voor de jury, bestaande uit Ed Spanjaard, Jos van der Kooy en Johan Luijmes. In Het Orgelpark kregen ze vervolgens een podium om hun programmaidee uit te voeren. 

Terwijl Arjan Veen een programma had samengesteld met op Gregoriaans gebaseerde Frans-symfonische orgelwerken, uitgevoerd in afwisseling met twee schola-zangers, hield Leendert Verduijn een pleidooi voor originele en niet-originele orgelmuziek van Edward Grieg. Samen met echtgenote Mieke voerde hij op fraaie wijze onder andere het langzame deel uit Griegs Pianoconcert Opus 16 uit. 

Laurens de Man stelde een programma samen op basis van de woorden 'O Dood, die waarheid zijt...' van Gerard Reve. Veel indruk maakte De Man met een improvisatie, waarin ook Reve's stem was te horen. In Lemare's bewerking van Saint-Saëns Danse Macabre zette hij op bijzondere wijze zowel het Sauer- als het nieuwe barokorgel in, bespeeld vanaf de speeltafel beneden in de zaal. 

Op donderdagavond 26 juli aanstaande (deze datum wijkt af van eerdere berichtgeving!) zal Laurens de Man om 20.15 uur tijdens het Internationaal Orgelfestival Haarlem in de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem zijn prijswinnende programma uitvoeren. Bij die gelegenheid zal ook de officiële prijsuitreiking plaatsvinden. Het tweede deel van de avond wordt gevormd door de performance Cathedral Mobile II van Jakob Lekkerkerker, die in 2009 de Sweelinck-Mullerprijs won.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden