Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Derde Quintus Orgelconcours

Kampen, Bovenkerk, Hinsz-orgel Kampen, Bovenkerk, Hinsz-orgel Foto: Jan Smelik

Op zaterdag 9 juni 2018 van 9.30 uur tot 17.00 uur organiseert het ‘Quintus centrum voor kunst en kunsteducatie Kampen’ in de Bovenkerk van Kampen het derde Quintus Orgelconcours. Tijdens dit concours kunnen amateurleerlingen tussen de 12 en 30 jaar  van kunstinstellingen, muziekscholen en privédocenten in binnen- en buitenland laten horen wat zij op het gebied van orgelspel in hun mars hebben. Hierbij is de manier van uitvoeren ( interpretatie ) belangrijker dan het niveau van de stukken. Conservatoriumstudenten zijn van deelname uitgesloten.

De deelnemers spelen elk twee originele orgelwerken (dus geen transcripties of improvisaties) met een totaalduur van maximaal tien minuten, en kunnen daarbij kiezen tussen het uitvoeren hiervan op het Reil-koororgel (2 man./ped. 29 stemmen)  en/of het Hinsz–orgel (4 man./ped. 56 stemmen).

De vakjury bestaat uit: voorzitter Ab Weegenaar (stadsorganist van Kampen), Wolf Kalipp (kerkmusicus in Soest - Duitsland) en Sander van den Houden (organist Evangelisch Lutherse kerk Den Haag). Tijdens de voorrondes (9.30 uur tot 15.00 uur) worden drie kandidaten geselecteerd, die tijdens het finaleconcert om 16.00 uur zullen spelen voor de 1e, 2e en 3e prijs. Deelnemers ontvangen een kort jury rapport. Om 15.30 uur zal er een juryconcert zijn.

Op vrijdag 8 juni kunnen de deelnemers inspelen en registraties uitzoeken. De organisatie zorgt voor ervaren en kundige registranten. Het is evenwel mogelijk om zelf een registrant mee te nemen, maar hiervoor draagt de organisatie geen verantwoordlijkheid. Een inspeelrooster wordt zo spoedig mogelijk na inschrijving toegezonden. Tijdens de concoursdag wordt het Pels/Nijsse-orgel (3 man./ped. 53 stemmen) van de Nieuwe Kerk ingezet als extra oefeninstrument.

Deelname aan het concours kost € 30 per spelende deelnemer. Belangstellenden kunnen kiezen voor een passe partout van € 7,50 voor de hele dag of € 5 voor het juryconcert en het finaleconcert. Gedurende de concoursdag wordt de mogelijkheid geboden om in de Bovenkerk een aantal  stands te bezoeken op het gebied van bladmuziek voor orgel, cd’s met orgelmuziek en streekproducten. Ook zullen er in de kerk en in het Quintusgebouw mogelijkheden zijn voor koffie/thee.

Deelnemers kunnen zich opgeven via het inschrijfformulier dat is te downloaden via www.quintuskampen.nl of op te vragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De sluitingstermijn voor opgave is 30 april 2018. Er kunnen maximaal 18 deelnemers worden toegelaten.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden