Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Promotie Jaco van der Knijff

Op donderdag 5 juli 2018 verdedigt drs. Jaco van der Knijff uit Apeldoorn aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zijn proefschrift Heilige gezangen. Herkomst, ontwikkeling en receptie van de lofzangen in het psalmboek van Dathenus en de ‘Eenige Gezangen’ in de Staatsberijming van 1773. De promotieplechtigheid vindt plaats in het Academiegebouw. Aanvang: 14.30 uur. Promotor is prof.dr. Arie Molendijk, co-promotor is dr. Jan Luth.

In zijn proefschrift beschrijft Van der Knijff de ontstaansgeschiedenis van de collectie ‘Eenige Gezangen’, die sinds de verschijning van de Staatsberijming van 1773 twaalf liederen omvat. Ook besteedt hij aandacht aan de vraag waarom deze gezangen acceptabel zijn voor orthodox-gereformeerden die het monopolie geven aan de psalmen en alle overige gezangen afwijzen.

De publieksuitgave van dissertatie zal na de promotie bij Labarum Academic te Apeldoorn verschijnen. Bij het boek is een cd gevoegd. Daarop bespeelt  Jan Luth het Hinsz-orgel in de Grote Kerk van Harlingen. Hij speelt nieuwe composities over een van de gezangen, die op verzoek van Van der Knijff gecomponeerd zijn door Jan van Gijn, Chiel Jan van Hofwegen, Dick Sanderman, Gerard de Wit en Boudewijn Zwart. Daarnaast staan op de cd orgelbewerkingen van Johann Sebastian Bach, Wilhelm Friedemann Bach, Geert Bierling, Georg Böhm, Margaretha Christina de Jong, Jan Pietersz. Sweelinck en Jan Zwart.

Jaco van der Knijff (1976) studeerde aan de Theologische Universiteit van Apeldoorn. Zijn afstudeerscriptie handelde over de zangers in het Bijbelboek Kronieken. Hij werkt sinds 1999 bij het Reformatorisch Dagblad in Apeldoorn, vanaf 2007 als muziekredacteur.

Gegevens boek:
Jaco van der Knijff, Heilige gezangen. Herkomst, ontwikkeling en receptie van de lofzangen in het psalmboek van Dathenus en de ‘Eenige Gezangen’ in de Staatsberijming van 1773.
Apeldoorn: Labarum Academic 2018
ISBN: 9789402906332
623 blz. & cd (cd-productie: Excellent Recordings)
Gebonden
Prijs: € 39,95
Bestellen (vanaf 6 juli)

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden