Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

PKN-kerkmuziekcursus Den Haag

PKN-kerkmuziekcursus Den Haag Foto: Protestantse Kerk in Nederland

Er verandert van alles in onze tijd, en niet in het minst in de kerkmuziek. Sinds de introductie van het nieuwe Liedboek-2013 worden brede eisen gesteld aan de kerkorganist en cantor. Kinderen, jongeren, maar ook veertigers, vijftigers en nog oudere gemeenteleden hebben allen hun muzikale ‘verlanglijstjes’. Hoe ga je om met deze vragen, hoe verdedig je wat jou lief is? In hoeverre moet je je als organist of dirigent openstellen voor andere muzikale ideeën dan de jouwe? Wat is een kerkmuziek die past bij deze tijd, en: hoe houd je het vak van (amateur-)kerkmusicus in deze tijden ook voor jezelf inspirerend en uitdagend?
Het zijn vragen die niet alleen de plaatselijke kerkmusicus bezighouden. Ook op landelijk niveau liggen deze onderwerpen op tafel, en daaraan gekoppeld de vraag in hoeverre de amateur-kerkmuziekcursussen zich hierop zouden moeten instellen. Het doel is te komen tot een inhoudelijke kerkmuziekcursus die opleidt tot een flexibele kerkmusicus die zijn of haar ‘mannetje’ staat in deze veranderende muzikale en kerkelijke wereld. Dat is dus werk in uitvoering.

Op dit moment lopen er drie landelijke kerkmuziekcursussen die worden georganiseerd door de Protestantse Kerk in Nederland: in Groningen, Dieren en Den Haag. De laatste wordt dit voorjaar afgesloten met examens en hopelijk veel diploma-uitreikingen. Bij voldoende belangstelling zal in het najaar van dit jaar deze driejaarse kerkmuziekcursus opnieuw van start gaan. Ze wordt georganiseerd door het Protestants Centrum voor Toerusting en Educatie, dat onderdeel is van de Dienstenorganisatie van de landelijke Protestantse Kerk in Nederland. De cursus heeft een organisten- en een koordirigenten-richting.
Elke 14 dagen is er op zaterdag een cursusochtend. De cursisten krijgen drie jaar lang een gedegen opleiding: zowel praktisch (het leren begeleiden, voorspelen maken, improviseren, dirigeren) als theoretisch (algemene muziekleer, muziekgeschiedenis, hymnologie en liturgie). Het gaat om het opsteken van veel kennis, maar het is ook leuk en inspirerend drie jaar lang met een hechte groep op te trekken, om met elkaar deze muzikale vaardigheden eigen te maken en inhoudelijk te spreken over het vak.
Na drie jaar volgt een examen, waarna men zich derdegraads-bevoegd kerkmusicus mag noemen en bij een kerk aangesteld kan worden volgens de binnen de Protestantse Kerk gehanteerde Generale Regeling voor de Kerkmusici. Belangrijker dan dit papiertje is echter dat je na die drie jaar op een unieke manier onschatbare kennis en ervaring hebt opgedaan. De cursus kan daarom ook deels worden gevolgd, of alleen ter verdieping, zonder de druk van een afsluitend examen.

Naar verwachting zal de cursus in september 2017 van start gaan. Inmiddels heeft zich al een aantal cursisten aangemeld, maar er is ruimte voor nog enkele organisten en cantors. Iedereen die belangstelling heeft, kan zich aanmelden bij het Landelijk Dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Nederland, tel. 030 880 15 58 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Meer informatie is te vinden op www.protestantsekerk.nl/pcte/cursussen/kerkmuziek.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden